icons

Programma

Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd na te denken over hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar een historische stad als Brugge kan zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt.

Het water, dat de stad letterlijk doorkruist en omringt en dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor Liquid City. In de binnenstad worden vijftien kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken opgebouwd. Ze vormen een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt.

©the artist

Jarosław Kozakiewicz – BRUG

Twee gezichten ontmoeten elkaar op een brug over het water. Ze creëren er een plek waar nieuwe – soms onverwachte – ontmoetingen plaatsvinden.

Wesley Meuris - UrbanModeL

Waar kan je nieuwkomers of bezoekers het best ontvangen en hen leren ontmoeten? Dit paviljoen brengt de onderdelen van de ideale gastvrije ruimte samen in een artistieke analyse.

©Iwan Baan

Renato Nicolodi - ACHERON I

In het midden van de Langerei lijkt een monumentale sculptuur te drijven. Een poort naar de onderwereld?

(opgelet: tussen 15 en 25 juni ligt de installatie tijdelijk langs de kant van de oever in functie van de Triatlon in Brugge; nadien komt de installatie terug in het midden van het water)

©Iwan Baan

NLÉ - Kunle Adeyemi | MFS III - Minne Floating School

In 2016 won NLÉ de Zilveren Leeuw met zijn Floating School in Venetië. Voor Brugge verfijnde hij de installatie tot een drijvende klas met zicht op een van Brugges mooiste parken.

©Iwan Baan

OBBA - The Floating Island

OBBA geeft een nieuwe dimensie aan architectuur en verlegt haar grenzen. In Brugge maakt het bureau ruimte voor een nieuwe wandeling, op het water! Nestel je en beleef de stad vanuit een geheel nieuw perspectief terwijl de reien onder je door kabbelen.

©Iwan Baan

John Powers - Lanchals

Lanchals leidt je tot diep in de binnenstad. De vijftien meter hoge structuur, opgebouwd uit zorgvuldig gestapelde modules, markeert een verborgen plekje van rust in de stad. 

raumlabor - House of Time

House of Time staat symbool voor een plek van rust, ontmoeting en co-creatie. Een jaar lang gaan jongeren onder begeleiding aan de slag om zich de plek eigen te maken en om te bouwen tot een plaats waar alles kan en niets moet.

Rotor - What's Eating the Chinese Mitten Crab

De Chinese wolhandkrab, een exoot in de Brugse wateren. Volg het doen en laten van deze krab tot in Zeebrugge.

©Iwan Baan

Ruimteveldwerk - G.O.D.

Brugse Godshuizen als Sint-Trudo staan bekend als stilteplekken. Maar wat betekent stilte? Absolute stilte, waar er ruimte is om elkaar ongestoord te ontmoeten? Ervaar het hier.

©CC BY-SA 2.5 / Aerocene Foundation

Tomás Saraceno - Aerocene

Tomás Saraceno droomt van een toekomst met vliegende steden, die energieneutraal zweven op zonne- en windenergie. Prototypes stuurt hij de lucht in en laat hij filmen.

©Iwan Baan

selgascano - selgascano pavilion

Ontmoet, geniet en raak betoverd door het kleurrijke paviljoen van het Spaanse architectenduo selgascano, een nieuwe zomerse ontmoetingsplek op het water.

©Matthias Desmet

Monir Shahroudy Farmanfarmaian - Khayyam Fountain

De Iraanse kunstenares brengt een verbeelding van de ideale stad. De toren, opgebouwd uit repetitieve geometrische kristalstructuren, geïnspireerd op het mystieke soefisme, weerspiegelt onze ideeën en dromen voor een nieuwe samenleving.

©Sarah Bauwens

StudioKCA - Skyscraper (the Bruges Whale)

Het standbeeld van Jan Van Eyck staat oog in oog met een blauwe vinvis, een gigantische sculptuur die is opgebouwd uit afvalmateriaal, verzameld uit de plastic soup die dagelijks een bedreiging vormt voor alle leven op aarde.

©Iwan Baan

Peter Van Driessche | Atelier4 - INFINITI²³

Hoe zullen we wonen, werken en leven als de zeespiegel blijft stijgen en hele districten onder water komen te staan? Ervaar een nieuwe vorm van stedelijkheid op het water.

Tentoonstelling Architectures Liquides

Op uitnodiging van Triënnale Brugge stelde Frac Centre-Val de Loire op basis van zijn collecties een tentoonstelling samen rond het thema van de vloeibare stad. De monumentale werken zijn opgesteld in de kerk en de tuin van het Grootseminarie.

Poortersloge Tentoonstelling Liquid City - Vloeibare Stad | URB EGG-café

In de Poortersloge brengt Triënnale Brugge een overzicht van de installaties in de historische binnenstad. Het populaire URB EGG-café vind je de hele zomer lang in de schaduwrijke tuin van de Poortersloge.

URB SEA - Beaufort in Zeebrugge

URB SEA paviljoen - Triennale Brugge meets Beaufort

icons

SCHRIJF IN VOOR ONZE
newsletter

Triënnale Brugge is een initiatief van Stad Brugge, gerealiseerd door Brugge Plus vzw, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw en Cultuurcentrum Brugge