©CC BY-SA 2.5 / Aerocene Foundation
icons

Tomás Saraceno - Aerocene

Tomás Saraceno droomt van een toekomst met vliegende steden, die energieneutraal zweven op zonne- en windenergie. Prototypes stuurt hij de lucht in en laat hij filmen.

Poortersloge
gratis

De installatie

Aerocene

De video-installatie Aerocene van Tomás Saraceno kadert in het multidisciplinaire langetermijnproject Aeroscene, dat een nieuw tijdperk voorstelt. Als een synthese tussen kunst, technologie en milieubewustzijn belichaamt Aerocene een visie van fossiel- en emissievrij reizen en wonen in de atmosfeer. Saraceno verkent hiermee de wetenschappelijke en artistieke aspecten van de milieuproblematiek. Zijn performance de voorbije lente in de Brugse binnenstad neemt de vorm aan van ballonachtige sculpturen die in de lucht zweven. Ze verkrijgen hun drijfvermogen door de hitte van de zon, waardoor een temperatuurverschil ontstaat tussen de binnen- en buitenschil en de sculpturen zich emissieloos kunnen verplaatsen. Met deze constellatie activeert Aerocene de openbare ruimte in Brugge. Het gebeuren wordt integraal gefilmd en vertoond in de Poortersloge tijdens de Triënnale.

bio

Tomás Saraceno

Tomás Saraceno (1973, Tucuman, AR) woont en werkt in Berlijn (DE). Hij volgde oorspronkelijk een opleiding als architect en geldt inmiddels als een van de meest visionaire kunstenaars van zijn generatie. Zijn werk is experimenteel van karakter, gevoed door de werelden van kunst, architectuur, natuurwetenschappen en engineering. Zijn zwevende sculpturen, gemeenschapsprojecten en interactieve installaties verkennen nieuwe, duurzame manieren van wonen, leven en werken. Saraceno’s projecten zijn nauw verwant aan het ongebreidelde utopisme van radicale architecten uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

http://tomassaraceno.com/

http://aerocene.org/