Ruimteveldwerk - G.O.D.
Brugse Godshuizen als Sint-Trudo staan bekend als stilteplekken. Maar wat betekent stilte? Absolute stilte, waar er ruimte is om elkaar ongestoord te ontmoeten? Ervaar het hier.
De installatie
G.O.D.
In het begin van de 19de eeuw werd dit voormalige refugehuis van de Gentse Sint-Baafsabdij in Brugge en later onderdeel van de Sint-Trudoabdij omgevormd tot een godshuis voor noodlijdend dienstpersoneel en bejaarden. Vandaag bevindt het godshuis zich vlak bij het toeristische centrum van de stad en wordt het nog steeds bewoond door 60- tot 80-plussers. De Brugse huisjes in het stadscentrum zijn verbonden door twee pittoreske binnentuintjes en door de stilte van de geïsoleerde plek. Ruimteveldwerk betrekt de bewoners en bezoekers bij het participatieve project G.O.D., door de uitzonderlijke omgeving te verbinden met een experimenteel traject. Zo werkt het interdisciplinaire collectief aan een offlinezone waar via ruimtelijke instrumenten het sacrale idee van stilte wordt gekoppeld aan de nood aan rust in de digitale technologische ratrace van vandaag.
bio
Ruimteveldwerk
Pieter Brosens (1976, Antwerpen, BE), Pieter Cloeckaert (1984, Leuven, BE), Brecht Van Duppen en Sander Van Duppen (1987, Leuven, BE) vormen samen Ruimteveldwerk (RVW). De stedelijke omgeving en haar gebruikers bekijken ze interdisciplinair met speciale aandacht voor de plaats van kwetsbare bevolkingsgroepen in de publieke omgeving. Ruimteveldwerk wil de grenzen van de architectuur verbreden en verbinden met stedenbouw, sociologie, geschiedenis, kunst en activisme. Hun architecturale ingrepen zijn gelaagde scenario’s en strategieën in de stedelijke context, waardoor het sociale netwerk intenser en de socio-ruimtelijke kaders bespreekbaar worden. Zo ontwikkelden ze voor de Oslo Architecture Triennial (“After Belonging”) in 2016 samen met asielzoekers het kaartspel “Modes of Movement".
In samenwerking met Mintus en Raakvlak
related_installations
raumlabor - House of Time
House of Time staat symbool voor een plek van rust, ontmoeting en co-creatie. Een jaar lang gaan jongeren onder begeleiding aan de slag om zich de plek eigen te maken en om te bouwen tot een plaats waar alles kan en niets moet.
NLÉ - Kunle Adeyemi | MFS III - Minne Floating School
In 2016 won NLÉ de Zilveren Leeuw met zijn Floating School in Venetië. Voor Brugge verfijnde hij de installatie tot een drijvende klas met zicht op een van Brugges mooiste parken.
Peter Van Driessche | Atelier4 - INFINITI²³
Hoe zullen we wonen, werken en leven als de zeespiegel blijft stijgen en hele districten onder water komen te staan? Ervaar een nieuwe vorm van stedelijkheid op het water.