©Iwan Baan
icons

John Powers - Lanchals

Lanchals leidt je tot diep in de binnenstad. De vijftien meter hoge structuur, opgebouwd uit zorgvuldig gestapelde modules, markeert een verborgen plekje van rust in de stad. 

Minneboplein
gratis

De installatie

Lanchals

Voor Lanchals heeft John Powers zich laten inspireren door de rijke geschiedenis en de folklore van Brugge. Hij viste de legende rondom Pieter Lanchals op, een raadsheer van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk die in de 15de eeuw werd gedood tijdens een burgeropstand rond stadsvoorrechten. De Bruggelingen hadden verschillende prominenten uit Maximiliaans entourage, onder wie Pieter Lanchals, gefolterd en onthoofd. De aartshertog zon op wraak en omringde zich met een leger soldaten om de stad te plunderen. Brugge kreeg uiteindelijk een aantal voorrechten terug, maar - zo wil de legende - als herinnering aan het gebeurde moest de stad voortaan 52 langhalzen op de reien laten leven. Witte zwanen bepalen vandaag nog steeds het stadsbeeld. Voor Triënnale Brugge bouwt Powers op een pleintje aan de rand van het water een metershoge sculptuur in de vorm van een zwanenhals, al kan ze ook doen denken aan een ruggengraat of een tornado. Elke zwarte bouwsteen van de installatie is eenzelfde module, een gelijkwaardig stukje van het geheel, waarbij de ene op de andere steunt en naar de hemel reikt.

Bio

John Powers

De in New York gevestigde kunstenaar John Powers (1970, Chicago, VS) studeerde bij Tom Jay, aan Pacific Northwest, het Pratt Institute en Hunter College. Hij bouwt zijn beelden meestal op uit modules die hij eindeloos herhaalt. Powers’ constructies zijn al tentoongesteld in het MoMA - Museum of Modern Art, The Kohler Arts Center, The Black & White gallery en het Brooklyn Museum. Daarnaast schrijft hij bijdragen voor diverse online kunstsites als Star Wars Modern, Hyperallergic en Triple Canopy.

http://johnpowers.us/