triennale
brugge 2018

Header image

liquid city

vloeibare stad

LIQUID CITY - VILLE LIQUIDE

Du 5 mai au 16 septembre 2018, des constructions impressionnantes d'artistes et d'architectes contemporains apparaîtront dans le centre historique de la ville. Ce sont des réponses aux effets de la société liquide d'aujourd'hui.

en savoir plus

Events

Nieuwe publicatie over Brugge

00:00 21-06-2018 Inspired by

Dit is de titel van een nieuwe publicatie over Brugge, over de stad waar het water meandert samen met de stroom toeristen. Met de Triënnale 2018, de Liquid City als inspiratiebron, zette auteur Mia Lingier haar schouders onder deze invalshoek.  De uitverkochte versie van het boekje over ‘de Brugse reien, de aders van de stad’, eveneens onder coördinatie van Mia Lingier, naar aanleiding van Corpus O5, is een schot in de roos gebleken.  Een twintigjarige ervaring als gediplomeerd stadsgids van Brugge en omgeving, deed Mia met andere ogen kijken naar de evolutie van het toerisme.

Wat ooit einde 19° eeuw als een schuchter begin gestart was door enkele individuele initiatieven met koetsen en boottochten voor Engelse en Franse toeristen, liet Burgemeester Visart de Bocarmé niet onberoerd.  De haven van Zeebrugge én het toerisme zouden de grote trekkers worden voor de toekomst van Brugge.  De stad waagde deze sprong in het duister.  De eerste en de tweede wereldoorlog strooiden roet in deze vaart, maar Burgemeester Van Hoestenberghe liet zich niet vermurwen.

Burgemeesters Pierre Vandamme, Frank Van Acker en zijn opvolger Fernand Bourdon zagen de vervuiling in de reien toenemen, maar het was onder Burgemeester Michel Van Maele dat ons ‘krinkelende winkelende waterding’ terug helder en aantrekkelijk werd voor bewoners en toeristen.

Burgemeester Patrick Moenaert en Renaat Landuyt konden hiervan de vruchten plukken. Het toenemend toerisme deed het stadsbestuur ook met een andere visie kijken naar het toeristisch beleid.  De aanzet van Brugge als culturele hoofdstad in 2002 én de opening van een nieuw toeristisch onthaal bij In en Uit in de cultuurtempel van het Concertgebouw gaven een nieuwe impuls aan het toerisme.  Het cultuurtoerisme dat in de 20steeeuw schoorvoetend zijn weg zocht, kreeg nu volop kansen.  Bruggelingen konden mee participeren, samen mét of tussen de laverende en varende toeristen.   De Triënnales in 2015 en in 2018 zetten Brugge meteen internationaal op de cultuur-toeristische kaart.

Het verhaal en het foto-archief van de oudste ‘ex-patron’ van de bootexcursies, de Heer Edmond Coucke, is de rode draad in het verhaal.  De talrijke illustraties die Marc Ryckaert zorgvuldig uitkoos maken van het nieuwe boek een mooi hebbeding voor Bruggekenners en verzamelaars.

Uitgeverij Van de Wiele zorgde voor een piekfijne lay-out.

en savoir plus

The replica: Wesley Meuris - UrbanModeL_index

13:00 02-06-2018 Selected by
en savoir plus

Architectures Liquides

20:00 31-05-2018 Selected by

Un débat en Anglais avec Abdelkader Damani (Frac Centre - Val de Loire), Till-Holger Borchert et Michel Dewilde (Triennale de Bruges).

en savoir plus
icons

Abonnez-vous à notre
newsletter

La Triennale de Bruges est un projet de collaboration réalisé par Brugge Plus, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw et Cultuurcentrum Brugge, à la demande de la Ville de Bruges